Mobil klíma

A mobil klíma az az eszköz, amelyet a légkondicionálás meghonosodásának első hullámának nevezhetünk

A mobil klíma az az eszköz, amelyet a légkondicionálás meghonosodásának első hullámának nevezhetünk, mégis a szakaszosan haladó technológia állandóan  kiszorítja a piacról annak ellenére, hogy számtalan térségben a mai napig nagyszerű hatásfokkal lehet őket alkalmazni.

Persze alapvetően fontos tisztában lenni vele, hogy mobil klíma és mobil klíma között is grandiózus differenciák érzékelhetők, amelyek befolyásolják mind a készülék energiafogyasztását, mind a hatásfokát. A fejlettebb, úgynevezett split klíma szerkezetekkel nehezen,bajosan vagy sehogy sem vehetik fel a versenyt, ámde adódnak olyan körülmények, amikor célszerű elgondolkodni a megvételükön.

A konstrukció egyik legfontosabb jellemzője az egyszerű hordozhatóság, a modellek szinte minden esetben kerekekkel vannak ellátva, így egyetlen illető is játszva tudja szobáról-szobára mozgatni a konstrukciót. Felhasználása elsősorban jellegzetes helységekben, például tetőterekben, szuterénokban tanácsolt, tehát olyan helységekben, ahol nincs szükségszerűség szakadatlanul illetve éppen priodikusan a légkondicionálásra. Azonképpen korrekten funkcionálhatnak kis alapterületű rendelőkben, műhelyekben, ideiglenes összejövetelek zárt színhelyein, ahol mindössze a legforróbb (vagy fagyosabb) napokon hozzák működésbe. Olyan lakóhelyeken, irodákban viszont, ahol teljes nyáron tanácsolt a klimatizálás már kívánatosabb a split klíma üzemeltetése, mert ezek beépítése után több funkció is elérhető, azonkívül a split készülékek komolyabb hatásfokkal dolgoznak.

A mobil klíma egyéb jellemző fölénye ugyancsak a kialakításából fakad, méghozzá, hogy nem létfontosságú a szakértő a beüzemeléséhez, mivel a beépítés feleslegessé válik. Ennek hála az ilyen berendezések szélsebesen használatba vehetők, megfelelő méretű autó esetén akár a nyaralásokra, rendezvényekre is elszállíthatók.

Természetesen ezek a berendezések nem feltétlenül csak a levegő hűtésére használhatóak, hanem fűtésre is. Ez szintén hasznos tulajdonság, főképp a leghidegebb napokon, vagy olyan helyiségekben, ahol nincs fűtés, ám alkalmilag szükség lenne erre. Noha a radiátorok, vagy a komolyabb klímák szerepét nem vehetik át, arra valóban tökéletesek lehetnek, hogy néhány órára felmelegítsék a levegőt például a garázsban vagy éppen a kamrában.

A kialakításnak azonban nem csak előnye, hanem hátránya is akad, ami abból adódik, hogy a klímák lelkét adó kompresszorok és ventilátorok hangot adnak ki működés közben, ami éjszaka a hálószobában komoly problémát jelenthet. Igaz, a modernebb mobil klímák már sokat javultak ebben a tekintetben is, a split klíma újításával viszont teljesül, hogy a kompresszor egy távoli, külső helyszínre kerül, így nem tudnak versenyezni vele. A másik probléma abból adódik, hogy noha nincs kültéri egysége, mégis szükséges valamilyen kapcsolat a külvilággal. Ezt úgy lehet legegyszerűbben megoldani, hogy egy falba fúrt lyukon keresztül vezetjük ki a konstrukció vezetékét, azonban ezzel megoldással nemcsak kifelé áramlik a hőség, hanem a levegőcserélés szerint üzemelő szisztéma miatt állandóan jön is.

A mobil klíma voltaképpen olyankor eszményi döntés, ha nem egy teljes épületet vagy egy szintet, hanem egy-egy termet kell kizárólag hűteni, esetleg fűteni. A nyár legizzóbb napjain elviselhetetlen a kánikula a tetőtérben, télen ezzel szemben elengedhetelen lenne valamilyen hőforrásra a gépkocsitárolóban?

Ezekben az esetekben célszerű mérlegelni a könnyűszerrel mozgatható és nagyszerű hatásfokkal üzemelő mozgatható eszközök vételezését, hogyha viszont folytonosan klimatizálni óhajtja a helységeit, kamatoztatva a fejlett légszűrők adta lehetőségeket, akkor tanácsosabb egy állandó, de komolyabb hatékonyságú és kevesebb energiát fogyasztó split klímában gondolkozni. 

Klímaválasztás buktatók nélkül. Lehetséges ez?

Igen! Hűtős vagy hőszivattyús? Inverteres készüléket mindenáron? SCOP és SEER, plazmaszűrő és ionizátor. Ne hagyja, hogy átverjék! Legyen tájékozott vásárló!
Töltse le ingyenes kiadványunkat, melynek segítségével könnyen eligazodik a klímák világában!

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elküldhessük a Klímaválasztás buktatók nélkül című kiadványunkat!
Azonnal hívom
a szerelőt!
Kérem a
tanulmányt!

Olvassa el mini tanulmányunkat
arról, hogy melyek azok a
HIBÁK, AMELYET
LEGGYAKRABBAN
ELKÖVETÜNK
KLÍMAVÁSÁRLÁSKOR, ÉS
HOGYAN TUDJUK ELKERÜLI
EZEKET?!

Adja meg az alábbi adatokat,
elküldhessük Önnek
INGYENES tanulmányunkat!
+ Klímaválasztás buktatók
nélkül című kiadványunkat

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elküldhessük a Klímaválasztás buktatók nélkül című kiadványunkat!

Töltse ki az alábbi adatokat,
és máris küldöm a tanulmányt!

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elküldhessük a Klímaválasztás buktatók nélkül című kiadványunkat!