Klíma

A klíma az a berendezés, amelyről szinte mindenkinek a kellemes hőmérséklet nyújtotta élvezet jut az eszébe. Viszont, hogy minek köszönhetjük a hűsölést, vagyis, hogy tulajdonképpen hogyan is funkcionál egy ilyen szerkezet, már elég kevesen ismerik. A működés metódusát vizsgálva nem páratlan és vadonatúj dologra kell fókuszálni, mert régebben már napvilágot látott egy másik berendezés is ezen működési elv alapján, tulajdonképpen a hűtőszekrény.

A 2000-es évek, illetve az elmúlt század bővelkedett az emberek életét és komfort érzetét szolgáló találmányok -mint amilyen a klíma is - megjelenésében és elterjedésében, amit a technika ugrásszerű fejlődésének köszönhetően a műszaki cikkek területén tapasztalhatunk meg a leginkább. Az egyik legnagyszerűbb és legnagyobb népszerűségnek örvendő termék azonban továbbra is a légkondicionáló, mellyel ma már szinte bárhol találkozhatunk, legyen szó a munkahelyekről, a közintézményekről, a szórakoztató vagy más intézményekről, és természetesen otthonunkról is.

A klíma az a berendezés, amelyről  szinte mindenkinek a kellemes hőmérséklet nyújtotta élvezet jut az eszébe. Viszont, hogy minek köszönhetjük a hűsölést, vagyis, hogy tulajdonképpen hogyan is funkcionál egy ilyen szerkezet, már elég kevesen ismerik. A működés metódusát vizsgálva nem páratlan és vadonat új dologra kell fókuszálni, mert régebben már napvilágot látott egy másik berendezés is ezen működési elv alapján, tulajdonképpen a hűtőszekrény. A lényeg, hogy a meleg hőmérsékletű területről elvonjuk a hőt és azt kijuttatjuk a külső környezetbe. Ez egy állandóan ismétlődő körfolyamatnak köszönhetően válik lehetővé, melynek folyamán a légkondícionálókban található folyadékot előbb elpárologtatja a berendezés, azután a keletkező jelentős mennyiségű gőzt lecsapatja, azért, hogy ismét visszanyerjük a kiindulásnál használt folyadékot. Ez a folyamat a klíma eltérő részeiben található nagyobb, illetve kisebb nyomás következtében valósul meg. A légneművé válás létrejötte pedig hőelvonással jár együtt, azaz, ezt a technológiát felhasználva egyszerűen hűthetünk, valamint a folyamat átfodításával akár fűthetünk is. A légkondícionálók 4 alapvető részből tevődnek össze: a kompresszorból, ami komplett körfolyamatot mozgásban tartja, a párologtatóból, amelyben a folyadék légneművé válása válik lehetővé, a kondenzátorból, ahol az elpárolgott folyadék lecsapódása zajlik, valamint a fojtásból, más nevén adagolóból, mely a nagy nyomású kondenzátor és a kis nyomású párologtató között található, vagyis elválasztja őket.

A folyadékok hűtési funkcióját már az ókorban is  ismerték, maga a klíma azonban csak az 1900-as évek elején alakult ki, de akkori nagyságuk és magas áruk miatt először csupán a jelentős vállalatok engedhették meg maguknak a klimatizálást. Azóta természetesen nagy változások mentek végbe mind a méretét, mind az árát tekintve, és persze a technikai megoldások is óriási fejlődésen mentek és mennek is keresztül  máig is, hiszen a klíma gyártó vállalatok törekszenek a jobbnál jobb klímákat légkondícionálókat kifejleszteni az egyre nagyobb igények kielégítésére.

Mára a vevők elsősorban az úgynevezett split klímát, azaz az osztott klímát kedvelik leginkább. Ez a technológia annyiban tér el a hagyományosabbnak mondható mobil klímáktól, hogy míg utóbbi esetében a klíma valamennyi része egy helyen, egy közös burkolat alatt helyezkedett el, addig a split klímáknál az berendezés különböző egységei megoszlanak egy külső, valamint egy belső egység között. Természetesen a mobil klímák használata esetén is biztosítani kell a meleg levegő kivezetését, amit legegyszerűbb megoldásként az ajtó, vagy ablak kinyitásával érhetünk el, komolyabb igények felmerülése esetében azonban egy kivezető nyílás kialakítása ajánlott. Split rendszerű modellek üzemeléséhez viszont erre nincs szükség, ráadásul nem csupán helyet nyerhetünk meg velük, hanem a lékondícionáló üzemzaja is csak minimális, hiszen a hangos egység a falon kívül, a külső alkotó részben helyezkednek el.

A fejlesztések legfontosabb célja az energiával való takarékosság és a leginkább környezet kímélő és egészséges klíma létrehozása. Az energia felhasználást vizsgálva ma a legelőnyösebb válsztásnak az úgynevezett inverteres klímák mondhatók, amik más megoldásokkal szemben hűtés közben nem 100%-os energiafelvétellel üzemelnek, hanem csupán annyival, amennyi a megkívánt hőfok szinten tartásához kell. Az környezeti szempontokat vizsgálva a környezetbarát ötletek, és a káros anyagokat legnagyobb mértékben megkötő szűrők fejlesztése állandó kutatás és tesztelés alapját képezi, mert ez olyan kulcsfontosságú képesség, hogy a világhírű gyártóktól kezdve a dinamikusan növekvő kisebb márkák képviselőiig egyaránt rengetegen rengeteg tudást fektetnek a legoptimálisabb megoldás kikisérletezésére.

Klímaválasztás buktatók nélkül. Lehetséges ez?

Igen! Hűtős vagy hőszivattyús? Inverteres készüléket mindenáron? SCOP és SEER, plazmaszűrő és ionizátor. Ne hagyja, hogy átverjék! Legyen tájékozott vásárló!
Töltse le ingyenes kiadványunkat, melynek segítségével könnyen eligazodik a klímák világában!

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elküldhessük a Klímaválasztás buktatók nélkül című kiadványunkat!
Azonnal hívom
a szerelőt!
Kérem a
tanulmányt!

Olvassa el mini tanulmányunkat
arról, hogy melyek azok a
HIBÁK, AMELYET
LEGGYAKRABBAN
ELKÖVETÜNK
KLÍMAVÁSÁRLÁSKOR, ÉS
HOGYAN TUDJUK ELKERÜLI
EZEKET?!

Adja meg az alábbi adatokat,
elküldhessük Önnek
INGYENES tanulmányunkat!
+ Klímaválasztás buktatók
nélkül című kiadványunkat

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elküldhessük a Klímaválasztás buktatók nélkül című kiadványunkat!

Töltse ki az alábbi adatokat,
és máris küldöm a tanulmányt!

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elküldhessük a Klímaválasztás buktatók nélkül című kiadványunkat!