A légkondicionáló

a légkondicionáló az ember közérzetét és kedélyállapotát egyaránt jelentősen javító berendezés, amely ma már szinte minden második lakásban fellelhető

 

Az emberiség közérzetét és kedélyállapotát egyaránt jelentősen érintő környezeti hőmérséklet befolyásolásának  vágya évszázadokkal az első légkondicionáló készülék létrejötte előtt is érdekfeszítő kérdés volt. Ha pontosságra törekszünk és szeretnénk bekalibrálni az időpontot, akkor vissza kell nyúlnunk egészen az ősi civilizációkig, amikor kézenfekvően a természetes környezet nyújtotta viszonyokat használták fel, például amikor a hőség elleni védekezésképpen menedéket találtak egy hűvös barlang mélyén. A későbbi civilizáció megszületésével már ötletesebb, izgalmas és technikailag haladó konstrukciók váltak használatossá, példaként említhetjük az egyiptomiak által a falakban keringetett vízzel történő klimatizálást, melynek elve nagyon hasonló sok ma is használatos légkondicionáló működési elvével. Az első igazi légkondicionáló szerkezeteket ipari felhasználásra alkalmazták, a hétköznapi ember kényelmi szempontjaiból kifejlesztett szerkezetek pedig csak a 20. század elején kerültek forgalomba. Napjainkra azonban odáig fejlődött a történet, hogy a klímahasználat életünk általános szokásává vált, melynek meglétét – hiányával ellentétben – néhanapján már nem is vesszük észre.

A kényelem mellett persze sok ipari tevékenység stabil és akadálytalan üzemeléséhez is nélkülözhetetlen az optimális hőfok fenntartása, amik közül bizonyosan a legfontosabb az élelmiszeripar. Megfelelő hőmérséklet biztosítása nélkül valószínűleg egyetlen alapanyag, vagy friss élelmiszer sem juthatna el a termőhelytől a fogyasztókig, legfőképpen nem országhatárokon keresztül - sokszor a világ másik felére. Az élelmiszerek minőségének megőrzése, és a lehető legkisebb károsodás kialakulásának érdekében a nagy gyártók komoly pénzeszközöket pumpálnak a legkorszerűbb műszaki színvonalon kialakított hűtőházak, vagy infrastruktúra kialakítására.

Ámde a legnagyobb vállaltok számára, de szerencsére napjainkban már a kisebb cégektől kezdve egészen az alacsonyabb létszámú munkahelyekig, egyre alapvetőbbé válik, hogy a klímahasználat nem csupán termékeik frissességének megóvása érdekében vált kiemelt szemponttá, hanem a munkavállalók komfortérzetének biztosítása miatt is. Természetesen nem csak azzal a céllal, hogy a munkavállalók kellemesen érezzék magukat a munkahelyeiken, hanem a koncentráció maximalizálása eléréséhez is szükséges ez a lépés. Bizonyos, hogy ha egy elviselhetetlenül meleg nyári napon a munkatársaknak nem köti le a figyelmét a hőség, akkor hatékonyabban, gyorsabban teljesítik feladataikat, az izzasztó feladatokat pedig rábízhatjuk a légkondicionáló eszközökre.

A műszaki megoldások szédületesen gyorsuló fejlődésének betudhatóan a légkondicionáló mára a családi otthonokban is egyre általánosabban elterjedt, és a közelmúltbeli fejlődésnek köszönhetően napjainkra már egyáltalán nem tekinthető a hétköznapi emberek számára megközelíthehetlen luxuscikknek.

Az egész világon ismert és keresett gyártók mellett ráadásul még a gombamódra szaporodó kisebb márkák is előretörnek a piacon, egyre komolyabb versenykörnyezetet létrehozva ezzel, amely feltétlenül komoly jelentősséggel bír a vásárlók számára az árak tekintetében, és a gyártókat is szünet nélkül újítások bevezetésére inspirálja.

Az otthoni modelleknek több megjelenési formájuk is lehet, és ez nem csak a kivitel szempontjából értendő. A régebbi technikának számító mobil berendezések helyett ma már a vásárlók legnagyobb része az osztott modellek mellett dönt. Az úgynevezett split klímák ugyanis elődjeiktől eltérően két részből állnak, egy külső és egy beltéri egységből, melyeknek köszönhetően a szobákon belül helyet spórolhatunk meg, ráadásul a klíma működésének zaja sem áramlik be a hűsölni kívánók közé.

Ha valaki légkondicionáló vásárlására szánja el magát, két nagyon fontos szempontot mindenképpen számításba kell vennie, mégpedig a klíma energiatakarékosság besorolását, illetve a környezetre és egészségre gyakorolt hatást. Szerencsére mindkét téren folyamatos a fejlődés. Fogyasztás szempontjából vizsgálva az egyik legkedveltebb technika az úgynevezett inverteres klímákban használt módszer, mely akár 50%-os megtakarítást is eredményezhet. Az egészségmegőrzés céljából pedig modern szűrőberendezések készülnek, melyek képesek kiszűrni a vírusokat, a polleneket, vagy az allergén anyagokat.

Klímaválasztás buktatók nélkül. Lehetséges ez?

Igen! Hűtős vagy hőszivattyús? Inverteres készüléket mindenáron? SCOP és SEER, plazmaszűrő és ionizátor. Ne hagyja, hogy átverjék! Legyen tájékozott vásárló!
Töltse le ingyenes kiadványunkat, melynek segítségével könnyen eligazodik a klímák világában!

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elküldhessük a Klímaválasztás buktatók nélkül című kiadványunkat!
Azonnal hívom
a szerelőt!
Kérem a
tanulmányt!

Olvassa el mini tanulmányunkat
arról, hogy melyek azok a
HIBÁK, AMELYET
LEGGYAKRABBAN
ELKÖVETÜNK
KLÍMAVÁSÁRLÁSKOR, ÉS
HOGYAN TUDJUK ELKERÜLI
EZEKET?!

Adja meg az alábbi adatokat,
elküldhessük Önnek
INGYENES tanulmányunkat!
+ Klímaválasztás buktatók
nélkül című kiadványunkat

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elküldhessük a Klímaválasztás buktatók nélkül című kiadványunkat!

Töltse ki az alábbi adatokat,
és máris küldöm a tanulmányt!

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elküldhessük a Klímaválasztás buktatók nélkül című kiadványunkat!